ACTUALITAT42 Barcelona

Mor César Alierta Izuel, expresident de Telefónica i Fundación Telefónica

El destacat empresari i expresident de Telefónica, mor als 78 anys a Saragossa. El seu llegat abasta des del lideratge en l'àmbit empresarial fins a la seva incansable tasca social a la Fundación Telefónica i la Fundación ProFuturo.

Madrid, 10 de gener del 2024. César Alierta Izuel ha mort avui a Saragossa, als 78 anys. Sent un dels grans empresaris d’Espanya reconegut i premiat internacionalment, la història de Telefónica no es podria entendre sense el seu exemple, el llegat personal i professional, la visió estratègica i la incansable vocació de fer de Telefónica el lloc on fos possible fer del nostre un món més humà, connectant la vida de les persones.

César Alierta va néixer el 5 de maig de 1945 a Saragossa. Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa i Màster en Administració d’Empreses per la Universitat de Colúmbia (Nova York) el 1970, va ser, entre altres càrrecs, president de la Comissió de Retribucions i vocal de la de Comissió de Nomenaments al Consell d’Administració d’International Consolidate Airlines Group (IAG), membre del Consell d’Administració de Xina Unicom, president del desaparegut Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC), i va formar part a més del Columbia Business School Board of Overseers. També era membre de Número de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres d’Espanya.

En la seva darrera etapa al capdavant de la Fundació Telefónica i de la Fundació ProFuturo, es va imposar com a missió fer un món millor, més just, solidari i inclusiu, a través de la digitalització i l’educació. Sabia i defensava que l’educació és la clau del progrés i com li agradava dir “l’educació és la principal eina de canvi per a la transformació i la inclusió social”. Per això, el seu objectiu va ser contribuir a millorar l’educació de nens i nenes vulnerables de tot el món per donar-los una opció de futur. Un missatge que traslladava incansablement tots aquells que volien sumar-se a la seva causa. La seva tasca a la Fundació Telefónica i la Fundació ProFuturo ha portat les dues institucions a les cotes més altes d’excel·lència i ha contribuït a transformar la vida de les persones deixant un llegat inigualable.

El Consell d’Administració de Telefónica, els Patronats de Fundació Telefónica i Fundació ProFuturo, encapçalats pel president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, n’han lamentat profundament la pèrdua i han destacat la visió estratègica i l’enorme llegat que Alierta deixa a la companyia , així com la seva ingent labor social i educativa com a responsable de Fundació Telefónica i de Fundació ProFuturo en els darrers anys.

Alierta ha deixat una empremta inesborrable. A més del seu gran bagatge professional, sempre serà recordat com un treballador incansable, gran estrateg, amic dels seus amics, enamorat del seu Saragossa natal, fidel i proper, compromès i generós.

“És un dia trist per a la família Telefónica. Tots som dipositaris de l’immens llegat que ens deixa César Alierta, un cor obert de bat a bat, apassionat, intel·ligent i valent. La seva visió de futur i la seva intuïció el van portar sempre a intentar canviar el món millor. L’amor profund per la seva Saragossa natal el va portar a passejar la seva terra per tots els racons del món. Moltes gràcies, estimat amic”, ha declarat. José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Trajectòria professional

Va ser director general de l’àrea de Mercat de Capitals al Banc Urquijo de Madrid entre el 1970 i el 1985. Posteriorment, va ser president-fundador de la societat Beta Capital, responsabilitat que a partir del 1991 va compatibilitzar amb la presidència de l’Institut Espanyol d’Analistes Financers. També fou membre del Consell d’Administració i de la Comissió Permanent de la Borsa de Madrid.

El 1996 va accedir a la Presidència de Tabacalera, SA, posició des de la qual va impulsar i va afavorir la fusió transfronterera amb la companyia francesa Seita. Fruit d’aquesta fusió va néixer Altadis, companyia que va presidir fins al juliol del 2000, moment en què va ser designat president de Telefónica. Des del gener del 1997, ja formava part del Consell d’Administració d’aquesta companyia. El juliol del 2000 va ser nomenat president Executiu de Telefónica, SA, càrrec que va ocupar fins al 8 d’abril del 2016.

El juny de 2010, César Alierta va rebre a Nova York la Medalla d’Or de l’Americas Society en reconeixement a la seva important contribució al creixement i desenvolupament de Llatinoamèrica. Cinc anys abans, també a Nova York, Alierta va rebre el premi "Empresari Español Global" (The Global Spanish Entrepreneur), atorgat per la Cambra de Comerç d’Espanya-Estats Units. Aquest guardó va ser un reconeixement a la gestió desenvolupada a la Companyia que ha permès l’entrada del Grup Telefónica a l’índex borsari Dow Jones Global Titans 50 de Nova York.