ACTUALITAT42 Barcelona
CITYFLOW: una nova manera de moure’s per Barcelona
Cityflow.app, una alternativa per desplaçar-se per Barcelona de forma ecològica i totalment gratuïta. La idea la impulsen totalment des de zero 3 companys que es van conèixer durant la piscina de desembre a 42 Barcelona. Vols conèixer-ne la història? Continua llegint!
Són l’Hugo, en Gerard i en Pau (d’esquerra a dreta), tres persones amb backgrounds molt diferents, però que tenen un interès en comú: la programació. Es van inscriure a la piscina per submergir-se en el procés de selecció de 26 dies per ser estudiants del campus de programació de 42 Barcelona. Dos mesos més tard ja han creat la seva pròpia start-up.
Vosaltres us coneixeu durant la piscina de desembre de 2022. Per què decidiu iniciar un projecte conjuntament? Quines inquietuts hi havia darrere?
Pau: Al principi va ser per afinitat, ja que l’amistat va sorgir durant la piscina. També dos factors més van ser l’edat i el mateix nivell d’avenç al llarg d’aquests 26 dies. Va ser llavors quan ens adonem que ens compenetrarem molt bé i cadascú era especialista en una àrea diferent.
Aleshores, hi ha un punt d’inflexió en el qual us adoneu que voleu treballar junts per tirar endavant CityFlow?
Pau: Va ser a l’examen final de la piscina. És llavors quan veiem que tenint 3 persones com a equip amb perfils tan diferents, es podia fer una gran empresa. En aquell moment només teníem clara la idea: un servei de bicicletes que fos gratuït per als usuaris i que aquest se sostingués econòmicament a través de publicitat als vehicles.
Després de Nadal ens tornem a reunir per parlar seriosament i en Gerard durant les vacances va fer un estudi de mercat i va preparar tot el necessari per ajustar i iniciar el projecte.
Quina àrea del projecte porta cadascú?
Hugo: Jo m’encarrego de la part de disseny, encara que també he estudiat un Màster en Management, així que també tinc coneixements d’aquest àmbit. Després en Pau, que és el CTO de Cityflow, porta tota la part IT, ja que actualment és professor de Java. I per acabar, en Gerard s’encarrega de tota la part del finançament. A més, que és el motor del grup.
Aleshores el projecte en si se sustenta de la inversió de les empreses que inverteixen publicitat a la vostra flota de bicis i els usuaris els usin per desplaçar-se, és així?
Pau: La idea és que les companyies paguin per fer servir el nostre espai publicitari com existeix als autobusos o a diferents espais de l’espai urbà de les ciutats. Aquesta és una manera d’apropar-nos a un públic molt genèric que no segrega en funció del poder adquisitiu i així és accessible per a tothom.
Va ser llavors quan ens vam plantejar el cost d’una publicitat en un autobús a partir de quanta gent el podia veure diàriament. Aquesta visibilitat té un cost de 1.200 euros cada 28 dies, així que si la gent veu aquesta publicitat perquè el bus es va movent per la ciutat, amb una bicicleta seria semblant. A partir d’aquí, analitzant els nostres competidors directes, per exemple, altres serveis de lloguer de bicicletas, decidim plantejar un cost més assequible per a les empreses i situar la publicitat a tota la bicicleta: el marc i les rodes, ja que normalment se situa als parafangs.
Per què creieu que el vostre servei pot destacar per sobre dels altres?
Gerard: Sabem que ja existeix el concepte de publicitat en les bicicleta, però en altres ciutats, sobretot dels EUA, hi ha empreses que paguen per exposar un producte en concret a una persona escollida segons el seu perfil perquè condueixi de forma regular aquella bicicleta.
Així que de moment la nostra idea és llogar bicicletes en funció de la demanda que hi hagi perquè les facin servir persones d’un barri concret, a prop de l’empresa que vol aconseguir aquesta publicitat. El nostre objectiu és adaptar-nos a les vostres necessitats i si volen atraure clients d’una zona concreta, doncs situar la flota de bicicletes que els hi interessi en aquesta àrea de la ciutat per captar nous clients. Amb la qual cosa, per iniciar el MVP (Minimum Value Product) buscarem perfils de persones molt concretes perquè siguin les més indicades per conduir aquesta bicicleta i desplaçar-s’hi en els seus trajectes habituals.
Quins són els vostres plans a curt termini?
Hugo: En dues setmanes volem llançar el MVP que ens permetrà fer proves amb usuaris reals del mercat. Aleshores, de moment per no fer una gran inversió, volem testar i oferir l’opció a diferents persones de tenir una bicicleta durant un temps limitat. Aleshores el seguiment el farem a través de comunicar-nos de forma regular amb aquests usuaris per tenir el seu feedback i saber com està funcionant el servei.
D’altra banda, treballarem amb diverses empreses, de les quals ja tenim pactades amb algunes perquè anunciïn els seus productes o serveis a les nostres bicicletes. D’aquesta manera, veurem si funciona gràcies al flux del qual deriven l’augment de visites o l’ús d’un servei, per exemple.
I a llarg termini com us veieu?
A llarg termini volem revolucionar la mobilitat a les ciutats, trencant les barreres perquè tothom vagi amb bici sigui tan natural com caminar, creant un servei de Bike-sharing 100% gratis, finançat per les marques.
Hugo: Les nostres bicis portaran cadenats connectats i un GPS incorporat que es pugui obrir amb un smartphone i poder incloure’l al servei de Cityflow.app. A més, permetrem als anunciants entrar en contacte amb la nostra gran base d’usuaris i així fer publicitat addicional a l’app. Aleshores, a partir d’aquí, el nostre objectiu és que la flota de bicicletes creixi i tingui una presència més notable a Barcelona.
Potser al principi treballem amb clients més locals i negocis més petits, però amb el pas dels mesos, volem començar a posicionar-nos com la primera opció de publicitat d’empreses més grans i que puguin, per exemple, finançar 50, 100 o 1000 bicicletes de cop. Permet així proposar als anunciants una experiència total de publicitat juntament amb la publicitat digital i la publicitat que ja pot tenir als carrers de la ciutat.
A més, també hi està implicat el factor ecològic que les empreses el poden veure com un punt a favor per comptar amb la vostra publicitat.
Gerard: Moltes empreses tenen objectius relacionats amb la reducció d’emissions nocives per al medi ambient i nosaltres els podem ajudar. Volem apostar per la reducció de la petjada de carboni a través d’ODS com l’Energia assequible i no contaminant, les ciutats i comunitats sostenibles i l’acció pel clima.
Ets una empresa i vols anunciar-te amb Cityflow? Aquesta és la teva oportunitat!
Envia un correu electrònic a sales@cityflow.app amb la paraula “Cityflow42” per obtenir un descompte del 42% als teus anuncis!