ACTUALITAT42 Barcelona

Actitud 42: Frank Céspedes

En Frank té 23 anys i està cursant Enginyeria Informàtica. Fa poc més d'un any va decidir abandonar la seva carrera professional com a comercial per centrar-se en els seus estudis i futur. Tot i tenir unes bones condicions laborals que el feien feliç, no estava dedicant suficient temps a pensar en el seu futur. A 42 Barcelona va descobrir la seva passió: la programació.

Des de quan t’interessa la programació?

Tot va començar quan era petit i tenia molt interès per jugar a videojocs. Em trobava sovint amb els meus amics per jugar a l’ordinador i, sense donar-me compte, cada cop tenia més ganes de passar temps davant la pantalla. Així doncs, vaig començar a investigar i començar aprendre informàtica pel meu compte. 

Sabent això, abans de fer la piscina ja tenies coneixements d’informàtica, no?

Sí, havia programats amb diversos llenguatges i no em costava comprendre la lògica de la programació com a tal. De tota manera, per com està plantejada la metodologia d’aprenentatge de 42, fa que qualsevol persona, independentment del seus coneixements o estudis previs, pugui aprendre tant a programar com a entendre fonaments computacionals.

Tu vas fer la piscina de juliol, així que ja fa temps! Recordes quines sensacions et vas emportar a casa en tornar a casa després del teu primer dia de piscina? T’ho imaginaves així?

Mai podria haver-me imaginat el que m’oferiria 42! La meva piscina va ser tant esgotadora com màgica. En acabar el primer dia estava molt emocionat i perplex a lhora per saber què passaria al llarg d’aquells 26 dies. Des d’un principi tenia clar que seria una experiència que em generaria un desgast emocional, físic i psciològic, però el clima del campus em motivava a seguir venint cada dia.
De tota aquesta vivència la peça clau van ser els meus companys i companyes, que em donaven forces per a ser constant i que pogués donar els seus fruits. 

Quina és la teva motivació diària per continuar a 42?

Sens dubte, allò que em motiva diàriament a venir al campus i continuar amb el meu procés d’aprenentatge (a part d’aprendre) és l’ambient que hi ha. El clima que es respira des del primer dia és realment acollidor i et fa sentir com a casa. Així que és molt fàcil trobar persones amb els teus mateixos gustos i afinitats i et fa sentir molt còmode en aquest sentit, perquè saps que sempre comptaràs amb algú per compartir aquests moments. 

A 42 Barcelona totes les setmanes organitzem diferents esdeveniments com xerrades, visites d’empreses, festes, hackathons, dinars, piscines, tant presencials com en línia. Quins són els que més t’interessen?

42 Barcelona pot oferir-te qualsevol projecte o esdeveniment que s’adapti a allò que tu busques. Cada setmana apareixen nous esdeveniments molt variats sobre qualsevol tema que se’t pugui acudir, des de ciberseguretat, blockchain, inteligència artificial… o fins i tot, podem mirar partits de futbol o pel·lícules. 

Si per contra, ningú ha organitzat aquest esdeveniment que a tu t’interessa prèviament, sempre el pots organitzar tu mateix. La clau està en trobar-te amb aquella gent amb el qual comparteixes interessos i tenir la iniciativa per fer-ho!

Ara que ja tens cert bagatge com a estudiant de programació, consideres que t’atrau algun tipus de tecnologia o àrea en particulpar?

Sens dubte, ara mateix m’interessa molt el blockchain. M’agrada moltíssim el paradigma que significa i les aplicacions d’ús que ofereix. Fa un temps vaig conèixer la teoria de grafs i vaig descobrir les implementacions que té dins del món de la informàtica. El Blockchain té una sèrie de funcions que s’adapten a les necessitats d’aquell que les té i això fa que encara el trobi més atractiu.

Deixant de banda el present, com et veus d’aquí cinc anys? I d’aquí quize?

Per a començar, en cinc anys espero haver aconseguit totes les fites que m’he anat  marcant com a objectius a curt termini pel que fa en l’àmbit professional i acadèmic. Així que m’agradaria tenir un perfil de programador més senior i dedicar-me a projectes que realment m’apassionin. 

En quinze anys espero estar “petándolo”, és a dir, haver assolit una estabilitat econòmica i sentir-me orgullós del recorregut i la fi obtinguda.

Descriu 42 Barcelona amb tres paraules o conceptes. 

Sento que 42 és una revolució, considero que la resta d’institucions acadèmiques haurien d’aprendre de la metodologia d’ensenyament que té. Així que optaria per definir el projecte com: 

  • Futur
  • Apta per a qualsevol
  • Família