ACTUALITAT42 Barcelona

21 consells per ser un bon programador (Part I)

Aprendre programació no és un camí fàcil. És exigent i demana el desenvolupament de les habilitats específiques. Però també pot ser divertit si ho fas de forma ordenada i donant lloc que puguis donar curs a la creativitat. Perquè programar és una activitat de lògica, però també creativa. La metodologia de Barcelona es basa en l'aprenentatge peer-to-peer, on el més valuós és aprendre del company/a. Un model educatiu en què els estudiants aprenen els uns dels altres a través del treball col·laboratiu superant, compartint reptes i, sobretot, avaluant-se entre ells. Un entorn idoni per seguir al peu de la lletra aquests consells que són gairebé garantia dèxit. El que sí que és garantia és 42 si parlem d'ocupabilitat. 100%!

1) Tria un llenguatge
Hi ha una quantitat increïble de llenguatges de programació. La cosa és que has de començar a poc a poc. Tria començar per només un de concret i practica tant com sigui possible. Després, pots passar al següent. I al següent, i al següent. I si comences amb C? Aquest és un dels llenguatges més bàsics i transcendentals pel que fa als diferents llenguatges de programació existents. Amb C som capaços de programar aplicacions, ordres i eines que us ajudaran en el desenvolupament i és una base fonamental per a un programador.

La programació en C ha estat la font original d’altres llenguatges de programació, i per això pot arribar a ser semblant la seva sintaxi. Per exemple, els llenguatges C++, Objective-C, C#, PHP o JavaScript. Per això té tanta importància aprendre a programar amb C, ja que ajuda els programadors a comprendre amb més facilitat altres llenguatges.

2) Usa tutorials en línia
El teu salvavides, bàsicament. El coneixement és global i hi ha una quantitat infinita d’informació allà fora. Aprendre noves habilitats és més fàcil que mai. Per a què fer servir tutorials? Obtens múltiples perspectives, no hi ha límit de temps i t’ajuda a aprendre més de pressa i de manera més eficient. A més, sempre pots veure els vídeos a velocitat x2.

3) Comprèn els fonaments de la programació
En diverses ocasions, sentiràs la temptació de prendre moltes dreceres per aprendre. Està molt bé fer servir Internet, no et sentis culpable.

4) Pràctica, pràctica, pràctica!
Passa el mateix amb la programació per assolir l’èxit. La creació de projectes paral·lels a la formació és el turbo al camí cap a dominar l’art de programar. “No ho intentis. Fes-ho o no ho facis. Però no ho intentis”, deia el mestre Yoda.

5) Dedica hores per aprendre cada dia 
No cal tenir un calendari penjat per marcar amb una creu els dies que t’asseguis davant de la pantalla. Cal molta dedicació i disciplina per voler aprendre cada dia. Llegeix blogs i fòrums, mira molts vídeos i parla amb altres programadors de tots els nivells.

6) No reinventis la roda a no ser que sigui necessari
Simplifica les coses i aprofita tot allò que pugui fer la teva feina més fàcil. No totes les solucions s’han de construir des de zero. A més, tots tenim idees brillants, però mai no està de més anticipar-nos perquè segur que algú va tenir aquella idea abans que nosaltres.

7) No et rendeixis
És MOLT possible que les coses no comencin de forma favorable una vegada que comenci la teva immersió al codi. Parlem de la tolerància a la frustració, una eterna, i necessària, companya de viatge dels programadors.

Una de les claus per convertir-se en un bon desenvolupador és mai donar-se per vençut. Et sorprendràs de la rapidesa amb la qual pots aprendre conceptes nous. Sense parar. Començar sempre és difícil. Però sortir de casa per anar al gimnàs també ho és, no obstant això quan per fi aconsegueixes anar sempre és gratificant.

8) Treballa les teves habilitats soft skills
Tenir un coneixement profund del codi és una obvietat, tanmateix si domines les soft skills, encara seràs més crac. Una opció és practicar l’escriptura. I sí, ara ens imaginem la teva cara llegint això, però confia. Dominar aquest tipus d’habilitats et farà destacar per sobre els altres.

9) Aprèn a fer servir la línia d’ordres
És molt útil conèixer-la i és més fàcil del que la majoria de la gent pensa. Si bé pot semblar complicat al principi, quan el domines, no hi ha marxa enrere.

10) Documenta el teu viatge
Tuiteja sobre el teu aprenentatge i inspira’t amb els altres. Escriu blogs. Participa en fòrums. I si no t’agrada, comparteix el teu procés amb altres persones com tu. A Barcelona és fàcil perquè l’aprenentatge és totalment peer-to-peer i, com tu, moltes persones han començat el seu viatge ja, i els inspiraràs.

11) Potencia el teu portfoli
Mostrar els projectes que has desenvolupat de forma vistosa és la millor manera perquè el mercat laboral es fixi en tu. Vindria a ser com el teu CV tangibilitat. Picasso deia que els grans artistes copiaven, però que els genis roben. Si vols, no robis, però sí inspira’t en el portfoli d’altres programadors més sènior o creatius.