ACTUALITAT42 Barcelona

21 consells per a ser un bon programador (Part II)

Aprendre a programar és un objectiu que es planteja cada vegada més gent i que no tots aconsegueixen. El mercat laboral demanda una quantitat de perfils digitals que no està completant. És important haver clar d'aprendre programació no és tasca d'un dia ni d'una setmana: aprendre programació requereix almenys diversos mesos i, si parlem de programació a nivell professional, diversos anys. No volem amb això desanimar a ningú: en un termini d'uns pocs dies pots estar fent els teus primers programes i veure els primers resultats, però aprendre a programar és molt més que això. Anem amb la segona part dels 21 consells que hem preparat! 💻

12) Aprendre no està renyit amb tenir ingrés

És possible compaginar 42 Madrid amb un treball? És una de les preguntes estrella que arriben a la bústia de 42 Madrid i la resposta sol ser la mateixa: depèn dels propis estudiants. La metodologia de 42 es basa en el fet que ells mateixos gestionin el seu temps, situant-los en el centre de l’aprenentatge. Cada persona tria quan estudiar i a quin ritme. No és senzill, però tampoc inassolible.

És possible treballar i formar-se al mateix temps, recorrent el camí en paral·lel dels coneixements i les responsabilitats laborals. Sempre en augment. Una corba d’aprenentatge gairebé vertical? És possible si dones amb la tecla de treballar i estudiar en la seva justa mesura.

13) Defina metas pequeñas

Es posible que tengas prisa, pero no corras, que con calma puedes ir rápido. Comienza con un lenguaje o una tecnología. Afronta inicialmente solo una cosa a la vez, define metas pequeñas y lúcete, domínala. El enfoque es el mejor refuerzo ante la falta de confianza de los novatos.

Establece metas para mejorar tu capacidad y productividad. Y cuando hayas dominado un par de conceptos, olvida todo esto que acabas de leer y ten tantos side projects como tu cerebro, familia y amistades cercanas te permitan tener.

14) No existeix un sol camí

Mentre aprens, no segueixis un camí en particular ni cap web que te de 21 consells per a ser un bon programador: crea el teu propi camí.

És possible que algunes coses que llegeixis o et diguin no funcionin per a tu. Ja saps, la qual cosa podria haver funcionat per a uns altres per a tu…

15) No tinguis por de demanar ajuda

Posa’t en contacte amb amics o mentors per a qualsevol consulta durant l’aprenentatge. No sentis vergonya de preguntar, fins i tot si tens preguntes ximples. L’aprenentatge entre parells té molts beneficis ja que la interacció directa entre iguals promou l’aprenentatge actiu, però és que també ensenyar a uns altres reforça l’aprenentatge propi. A més, els estudiants se senten més còmodes i oberts quan interactuen amb altres persones, facilitant l’enteniment.

16) Repta’t a tu mateix

No competeixis amb els altres. Hi ha infinites maneres d’escriure codi i donar amb solucions vàlides. Competeix amb tu mateix i comprova quant has millorat amb el temps. Una dada: el 50% de les persones que s’inscriuen, i després superen, a alguna de les piscines de 42 Madrid no tenia cap coneixement previ de programació.

17) Aprèn els conceptes bàsics i desenvolupa petites aplicacions

Les petites aplicacions que creïs t’ajudaran a establir una base sòlida. Seràs imparable si t’enfoques més a construir exemples per a entendre millor els conceptes. Potser això et sona a xinès, fins que et posis amb això…

18) Tolerància a la frustració

No tots els dies són iguals. Alguns dies, és possible que tingui ganes de renunciar i de manar al codi a tornar pel mateix camí que va arribar. 

Pren-te un descans i aireja el cervell, que no tens per què veure el món com el feien en Matrix. Però, recorda, els programadors mai es donen per vençuts. Sempre hi ha una solució.

19) Ningú neix professional

És només una qüestió de constància i treball dur el que et convertirà en un professional de la programació. Alguns llenguatges de programació no són com muntar amb bicicleta i necessiten que es refresquin de tant en tant.

No deixis de donar el millor de tu.

20) Res funciona tret que ho facis

Només llegir documentació, veure vídeos i navegar per fòrums no et portarà a cap part. Treballa en el que has llegit o vist i aconsegueix una comprensió sòlida. La pràctica fa al programador. Tornant a citar al mestre Ioda: “impossible res això. Difícil, moltes coses són”.

21) Concentra’t en el procés, no en el resultat; fes-ho divertit

No et preocupis molt pel futur; et trobaràs amb munts i munts de noves biblioteques i frameworks en el teu camí. Si tens una base sòlida, el que et vingui serà senzill de dominar.

Gaudeix el viatge i sigues positiu🕺