ACTUALITAT42 Barcelona

Aprenent codi a 42 Barcelona el Dia de la Dona

La tecnologia està canviant el món, i avui tenim l’oportunitat (i la responsabilitat) de canviar-lo a millor. Per a això, ningú no es pot quedar enrere. Si les dones no ocupen el paper que els correspon en sectors de futur, la igualtat no serà mai real. Des de 42 volem ajudar a construir un món en què totes les dones puguin prosperar en l’àmbit de la tecnologia, i els facilitem les eines que ho facin possible. Per això, la setmana passada ens vam afegir a les reivindicacions de la Setmana de la Dona amb diferents activitats i accions que us expliquem a continuació. El nostre objectiu? Apropar la tecnologia al dia a dia de cada vegada més dones, i fomentar l’interès en disciplines STEAM entre les dones de Barcelona... I del món 🖥.

Estudiantes de 42

La Setmana de la Dona va començar forta a 42 Barcelona amb un taller de programació per a no programadores el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Al voltant de cinquanta dones es van reunir al nostre campus per descobrir el món de la programació, compartir experiències i passar-ho bé. En aquest taller, amb la mentoria d’estudiants de 42 Barcelona, les participants van haver de resoldre diferents reptes a través del treball col·laboratiu. A més, es van unir a la iniciativa de Creu Roja Catalunya, Formació i Treball i la Fundación Secretariado Gitano per fer arribar l’espurna de la curiositat a més dones.

La bretxa de gènere en el sector tecnològic és especialment greu, perquè és la indústria que més ocupació neta crearà en els propers anys. Segons aquest informe del World Economic Forum, les dones estan en tan sols el 32% dels llocs en IA i dades; el 20%, en enginyeria, i el 14%, en cloud. És molt difícil imaginar-se com a tecnòloga o científica quan no es tenen referents que demostrin que això és una possibilitat real. És difícil convertir-te en el que no veus.

Per això, també vam organitzar algunes IT Talks durant tota la setmana juntament amb Barcelona Activa, en què dones del sector tecnològic van xerrar sobre diferents temes i van explicar les seves experiències. Entre elles vam tenir la Laia Subirats, investigadora en ciència de dades a Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya), que va parlar sobre data science des d’una perspectiva de sexe i gènere. També hi va participar l’Aina Palacios, enginyera de desenvolupament i recerca a Eurecat i mentora de VueJS a l’IT Academy, que va parlar sobre l’art de ser dona en el món tecnològic. A més, es va tocar el tema de la síndrome de la impostora i la conciliació en la Talk de la Silvia López, senior product manager de Telefónica CX. I, per tancar la setmana, l’Amaia Calvo, cap de producte de SIMPLR, va posar sobre la taula les seves experiències professionals i personals i va aportar perspectiva sobre la situació actual de les dones en el sector tecnològic.

És important visibilitzar la presència de dones professionals i excel·lents com elles en aquests sectors, perquè serveixin de referent per a altres dones i nenes que també es plantejarien una carrera professional en tecnologia si tan sols ho veiessin com una possibilitat real. Ara per ara, som poques les dones que adoptem aquests rols, però això no vol dir que hagi de ser així. Hem d’incloure les dones en les professions del futur. La revolució tecnològica serà diversa, o serà un fàstic, com va fer notar l’Amaia en la seva IT Talk…

En paral·lel a aquestes activitats, vam unir forces amb altres campus del món per arribar més lluny. Ens vam unir a la iniciativa #breakthebias, de la 42 Network, per lluitar contra els biaixos, celebrar les dones en llocs TI i córrer la veu sobre les infinites oportunitats professionals que hi ha a fora, obertes a qualsevol dona que es proposi perseguir-les. D’altra banda, juntament amb algunes estudiants dels campus 42 de Fundación Telefónica, a Barcelona, Urduliz, Màlaga i Madrid, vam crear un clip curt explicant de manera molt breu per què van triar estudiar a 42 i aprendre programació. L’objectiu és demostrar que a elles també els interessa, que una dona programadora no és quelcom anormal, i que no necessitem un motiu especial per voler-nos dedicar a la programació. No hauria de ser una circumstància extraordinària, sinó una sortida professional com l’altra qualsevol.

Però el missatge no és únic del 8 M: des de 42 volem promoure la igualtat sempre que el campus està obert… és a dir, les 24 hores, els 7 dies de la setmana, els 365 dies de l’any. De fet, els quatre campus de 42 a Espanya (Madrid, Urduliz-Bizkaia, Barcelona i Màlaga) duen a terme diferents iniciatives per impulsar l’aprenentatge de la programació i promoure les disciplines cientificotècniques entre les dones. Una d’aquestes accions és reservar un 30% de la quota de places en la inscripció per consolidar la igualtat en l’accés a les disciplines STEAM i apropar-les a la recerca i la innovació.

Fundación Telefónica, a través de les seves diferents àrees d’actuació, forma part del més de mig centenar d’empreses que l’any passat es van adherir a l’Aliança STEAM del Ministeri d’Educació i Formació Professional per promoure iniciatives d’igualtat i sumar esforços en l’àmbit educatiu i formatiu que eliminin els estereotips de gènere associats a aquestes disciplines.